Hoe meer de andere helft te verdienen door minder te doen

Hoe meer de andere helft te verdienen door minder te doen

Voor degenen onder u die op zoek zijn naar een ‘humsafar’ (partner) die dol is op dezelfde reisbestemmingen,

dezelfde eetgelegenheden, dezelfde films, dezelfde muziek, dezelfde wandkleden, dezelfde tv-kanalen of hetzelfde gevoel voor humor, dezelfde huwelijksreis plannen, vrijwel alles hetzelfde, en moeite hebben om er een te vinden, moge God je zegenen met een vergelijkbare partner, misschien een kloon. Uiteraard van het andere geslacht.

Hier heb ik het specifiek over een heer die in onze plaats bekend stond als ‘Banku-Kaku’ of Banku oom. Als het je niet lukt om veel informatie te hebben over de buitenwijkcultuur van Kolkata, zijn alle volwassen mannen hier Kaku (Chacha of oom van vaderszijde) of Jethu (oom van vaders of vaderskant). Niemand zal je vermaken als hij Mama (oom van moeders kant) wordt genoemd en God weet waarom. Hoe dan ook, deze uitgedroogde Banku Kaku en zijn kleine dikke vrouw Chumki Masi hadden waarschijnlijk niets gemeen. Ze waren zeker niet ‘hetzelfde’ en beiden schaamden ze zich niet ‘hetzelfde’ te zijn. Waarschijnlijk was hun huwelijk het grootste ongeluk na Titanic.

Trouwens, de intelligente lezer zou al hebben geraden dat om dezelfde onbekende reden alle vrouwen Masi (Mousi of tante van moeders kant) zouden worden genoemd en niet Pisi (tante van Bua of vaders kant).

Toen ik mijn eerste baan kreeg, nodigde dit ‘Kaku-Masi’-paar me uit voor een diner op een zondagavond. Van wat ik me herinner, was de avond onvergetelijk. Op die argumentatieve avond begreep ik hoe moeilijk het is om rechter te worden. Voor elk nummer keken ze me allebei aan voor ondersteuning met twee paar meedogenloos intense ogen. Waarom Jyoti Basu niet glimlacht, waarom slaapkamers altijd witte muren moeten hebben, waarom Banku Kaku’s baas geen heer is en meer – De onderwerpen stroomden als een lawine naar beneden.

Ik begreep eindelijk waarom ze besloten hadden me uit te nodigen. Er waren honderden en duizenden hangende onbesliste problemen in hun leven en ze hadden nog nooit een geduldige luisteraar gevonden die een oordeel kon vellen. Ik realiseerde me dat ze genoten van deze bi-polarisatie en het hield hen in leven. Kaku was tot op het bot ongedisciplineerd en Masi was uiterst nauwgezet.

Kaku was een oncontroleerbare spook terwijl Masi gierig was. Kaku was een communist en Masi was een volgeling van Loknath Baba.

Ik weet zeker dat ze tot vandaag nog steeds ruzie maken, of het nu een romantische winteravond is, een zwoele zomermiddag, een bloemrijke herfstochtend of een regenachtige nacht. Ze hebben nooit aan scheiding gedacht, omdat ze onafscheidelijk zijn, zoals licht en schaduw. Ze bewaarden het evenwicht van hun familieboot door het in twee tegengestelde richtingen te roeien.

Het waren geen vijanden, ze waren gewoon complementair aan elkaar.

Ik werd zo beïnvloed door dit tweepolige koppel dat toen ik op zoek ging naar een partner voor mezelf, ik nooit op zoek was naar een culturele kloon. Zoals in ons sociaal-politieke systeem, houden vlaggen van verschillende meningen India gaande, het complementaire denkpatroon van een paar maakt een gezin levendig en evenwichtig. Natuurlijk moet je democratisch genoeg zijn om de stem van de oppositie te respecteren. Wees een dictator en er zal een ongemakkelijke rust in uw huis zijn.

Teresa Palmer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *